Har du noen nyttårsforsetter?

I dag er det nyttårsaften og jeg er klar for noen nye forsetter. Det er bare slik at jeg nok kunne forbedre meg på en rekke områder, være snilllere, mildere, finere, slankere, flinkere og en del andre ting. Det kunne vel være fristende å si “thats it,” men det skal jeg ikke gjøre. Jeg skal prøve å være en bedre utgave av meg selv. 

Nå har vi hatt en noe urolig natt. Tvillingene på fire har nattet over og i løpet av natten kom de begge to for å ligge sammen med mormor og morfar. Etter litt frem og tilbake rømte morfar til den sengene ungene kom i fra og vi sovnet alle en stund igjen. Nå har Kristian og jeg sett på bilder av pinnsvin på PCèn. Silje sov lenge. De har fått vær sitt pinnsvin kjæledyr og da passer det med litt informasjon når de først er interesert. 

Nå i formiddag skal vi i familieseskap i forsamlingshuset rett her oppe. Det er en årlig tradisjon som min mor og far startet for mange år siden som vi har opprettholdt etter at de begge to nå er døde.  Da er det mine søsken, deres bedre halvdeler, barn, svigerbarn og barnebarn en hel stor gjeng etter hvert. Vi er fem søsken, men desverre blir det bare tre til stede i dag. Vi kommer nok til å savne de to som ikke er her, men slik er det jo bare noen gang.

Nå skal vi etter hvert fikse oss, pynte tvillingens og på Rolia for å spise koldtbord. Så skulle vi egentlig i selskap hos Anne-Lise og Kalle i kveld, men der er de blitt syke så da blir det ikke noe av det. 

Jeg ønsker i alle fall alle bloggvenner en riktig fin dag og et godt nytt år. Vi blogges…..

Bare en harelabb!

Røros med omegn er det herligste som finnes på vinteren. Når det snør og snøen ligger som pynt i trærne og solen er lav og rød slik det var i går er det helt magisk. Så hadde vi en skikkelig fin dag hos Wenche og Dag i går. Turen oppover på det glatte føret forbigår jeg i taushet annet enn at jeg synes synd på han som var sjåfør. Nå har han vært yrkessjåfør et helt liv så bedre sjåfør får du ikke, men glatt var det og slik sikt at man nesten ikke kunne se hvor kanten på veien var. Wenche og jeg var en snartur til Røros og der kom det sannelig en mann på ski midt i hovedgaten. Jeg elsker Røros, stemningen folket og alt med det. Det er virkelig helt spesielt. Så ble det reinstek med alt det tilbehør du kunne ønske deg til middag før vi tok turen hjem igjen på et noe bedre føre, men likevel. 

I dag skal vi også bort på middag, menda bare fem minutter ned i gata her hos datter Hege og hennes Bjørnar. Snakket nettopp med de to minste der og de hadde mye på hjertet. De skulle begge bygge seg hytter og vi måtte komme først til Kristian. Hans hytte skulle hete bæsj og der skulle vi få desserten før middagen. Enda er dte god plass for mormor og morfar i deres liv og godt er det. Blir nok litt andeledes etter hvert som de vokser til.

Nå har jeg hørt rykter om pinnekjøtt til middag og det har vi jo ikke spist enda i julen. Men først skal vi fikse litt her hjemme, trenger en harelabb frø vi går ut i dag. Så får resten være til vi skla rydde julen ut bortimot helgen. 

På farta igjen.

Det er nå litt rart da….hvor fort dagene går i hyggelig selskap. Nå har jeg jo godt selskap hver dag sammen med pensjonisten og lille Bølle, men så er det jo også godt å være flere sammen som for eksempel i går da min søster med familie og Anne var her på middag. Det ble mye mat og så var det spillkveld med både amerikaner, bondesjakk og pinnespill. 

Det har snødd mye et par dager og de som brøyter har nok hatt en stri tørn nå. De vant ikke holde unna så turen i går formiddag ble mere vasset enn gått. Likevel er jeg slik skrudd sammen at ut må jeg bare. Det er skjelden en dag uten at jeg går tur. 

Nå i dag er vi på farta igjen og denne gangen går turen til Glåmos for å besøke Dag og Wenche som har feriehus der. De har vært der hele julen og ettersom de bor i Asker så benytter vi anledningen til å besøke dem når de er litt nærmere her. Nå er det jo et stykke dit også så vi tenkte ta en tidlig start og så være der hele dagen. Skulle gjerne vært en tur innom Røros når vi er på de kanter, men det får være til en annen gang. 

Nå må jeg ut…..

Ute er det skumt enda, det er overskyet og det snør slik stille, sakte snøvær som legger seg forsiktig som  mykt teppe over bakken. Det er rart å gå ute slik alene i nysnøen på denne tiden av døgnet. Ingen spor etter andre mennesker bare de sporene jeg  kan se etter meg selv og Bølla om jeg snur å går tilbake. Man kan bli forledet til å få tanker om det å være helt alene. 

Nå i julen er vi veldig sosiale, her i huset er det planer for alle dager, men det er jo slik vi vil ha det nå om dagen. I går var sønen Pål med sin familie på besøk. I dag er det søster Tone og hennes familie samt Anne som kommer på middag. Så blir det vel litt spill og lek slik vi ofte gjør når vi er sammen. 

I dag tenkte jeg å kle på meg alle de lag med klær som gjør det behagelig å være ute og så gå en skikkelig tur før det blir ny julemiddag. Trenger litt mosjon nå etter alt for mye stllesitting noen dager. 

Herlige juledager…..

Været her snur på femøren her om dagen. Nå startet vi julen med isepine kaldt, så regnet det, så snødde det og nå er det masse snø og mildvær. Pensjonisten og jeg feirer jul på tradisjonelt vis med å være mye sammen med folk. Nå i dag kommer  Pål, Britt og Håkon på middag. Men først skal vi på en liten bytterunde. Ringen jeg fikk fra min kjæreste var lit liten, men det er ikke lange veien dit den er kjøpt så vi tenkte å dra avgårde tidlig. Det er vel den store byttedagen i dag så da gjelder det å komme den store horden i forkjøpet. 

Når man sitter slik på morgenen, med godkaffe i godkoppen og ser rundt i en julepyntet stue så er det ikke vanskelig å tenke at dette er jo bra. På andre siden av bordet sitter den personen som er meg nærest i verden og refererer fra nyhetene. Bergens Mohn er årets julenisse, han har gitt bort 1 milliard til forskning. Det er nok ingen dårlig måte å disponere penger og antagelig den eneste som kan løse verdens miljøproblemmer og sørge for matprodoksjon som dekker alle behov. På radioen spilles det julemusikk og vi tåler vel noen dager til før vi går lei. 

 

Før i tiden!

Jeg vet ikke helt hvordan det er nå, men før i tiden fikk vi ikke leke ute på 1. juledag. Ikke fikk man gå på besøk heller om man ikke var inviert da. Det hendte vi fikk slike ting som ski, skøyter eller kjelker til jul. Min far byttet med de andre fedrene der han jobbet så hadde man et par ski som var for små kunne man få byttet dem inn til litt større. En kjempefin ordning på den tiden hvor det ikke var penger til å kjøpe på fem barn alt det de trengte av slike ting. Problemmet var når man da endelig hadde et par skøyter så fikk man ikke gå ut å prøve dem. I stedet ble vi satt ved kjøkkenbordet for å skrive takkebrev. Takk til farmor for de lakserøde underbuksene som var varme og gode, men pene ville vel være å overdrive litt, jeg satt med fargeblyantene og prøvde på å lage border slik vi hadde lært på skolen, ikke like velllykket hver gang, men dog. De glade givere måtte jo få en ordentlig takk. Der og da føltes det som veldig mange pakker, men jeg måtte holde på tiil alt var greit. En helt herlig følelse når jobben var gjort. 

Så var hele familien ute på spasertur. Ofte gikk vi fra Persaunet der vi bodde ned til byen og bryggene hvor det var et stort akvarie. Var det stengt med skodder på utsiden var skuffelsen stor, men var det åpent så var det en liten bit av salighet, en fremend verden hvor vi kunne bivåne de store fiskene vi ellers bare så på middagstallerkenen. I byen var også det store juletreet på torget og så var det et par butikkvinduer med juleutstilling som alltid var fin å se på. 

Forventningene til hyggelige dager sammen med familien var likedan da som nå. Men gledene over det vi fikk var nok litt større. Det var ikke hverdagslig det å få noe som ikke var nyttig og nødvendig. Det er litt synd for ungene nå, de får ikke oppleve den boblende gleden som vi fikk nyte godt av. 

 

 

God jul folkens……

I dag tenkte jeg bare å være en liten tur innom for å ønske dere alle en riktig god jul.

Nå skal vi straks kle oss godt å dra på kirkegårdene slik vi alltid gjør på julaften. Så er det julemiddag hos datter Hege og hennes Bjørnar med tradisjonell ribbe og tilbehør. Enn så lenge sitter vi her ved frokostplassen og hører på fin musikk i radioen. Jeg har alltid vært glad i julesangene og hører de gjerne om og om igjen i tiden rundt jul. Skuldrene er senket, logistikken rundt julegaver har stort sett gått bra og antagelig er alt på stell. 

Med dette lille innblikket i vår julaften ønsker jeg dere alle en riktig god jul. Måtte dere få en fin kveld og en fin jul.

Yeah lillejulaften endelig….

Så er det lillejulaften og jeg har store planer om at leiligheten i sin nåværende litt rotetde form skal forandre seg til et herlig juleparadis i løpet av dagen. Jeg elsker lillejulaften, jeg liker vaskingen, pyntingen, lukten og så til slutt en god kopp kaffe, et glass eggelikør og julemusikk i radioen. Ikke minst liker jeg godt å ha hele dagen til rådighet. 

I går hadde vi grøtfest hos søster Gerd. Det er tradisjonelt egentlig lillejulaften, men de skal reise bort nå i formiddag så da ble det i går i stedet. Hun har nettopp for en uke siden blitt bestemor til nummer åtte som kun var en uke gammel på sitt første juleselskap. Dette er min nevøs tredje datter noe han er kjempefornøyd med. Litt rart er det at han har tre søstre, ingen bror, tre svigerinner ingen svoger, tre døtre ingen sønn, men han trives godt blandt alle jentene og ville ikke ønsket det andeledes. 

Da grøten og alle juleklemmene var vel fordøyd var det å komme seg hjem da vi skulel ha besøk av Anne-Lise og Kalle. Så ble det byttet julegaver , litt kaffe, litt eggelikør som seg hør og bør på denne tiden og en hyggelig prat. 

I dag sludder det og da jeg kom hjem etter morgenturen med Bølla var jeg bløt til skinnet. Håper det blir litt kjøligere slik at det blir tørr snø. Så kan julen bare komme….

 

Nidarosdomens guttekor synger julen inn….

Enn hvor fort denne adventstiden har gått. Nå er det allerede dagen før dagen før dagen om man kan si det slik. Ettersom vi aldri pynter før på lillejulaften så begynner jeg å bli litt spent nå. Det er noe med det å pakke ut gamle gode venner som bare er her i julen. Så er det noe med lillejulaftens kvelden med julemusikk, rent fint julepyntet hus og et lite glass med hjemmelaget eggelikør. 

Hadde jeg manglet julestemning så ville nok gårdagens konsert med Are Tellefsen og Nidarosdommens guttekor rettet opp mye av det. Det store flotte kirkerommet skaper en helt spesiell stemning og sammen med Arve og koret helt gudommelig vakkert. 

I og med at kirkerommet er så stort og det er 800 personer til stede bruker man to scener slik at alle får nyte det litt på nært hold. Da de kom der vi var stod Arve Tellefsen en meter fra oss og spilte. Herlig.

Etter konserten var vi sammen med mine to søstre, svogre ,nevøer og en grandniese på en tapasrestaurant for å spise middag. Da vi hadde bestilt bord kun til seks ble det rimelig trangt og rimelig koselig. 

I dag er lille Bølle to år. Herregud hvor fort tiden går. Nå blir det vel litt ekstra godbiter i dag da.