Juleselskap hos Gerd.

I går kveld var det stort juleselskap hos søster Gerd. 34 gjester alle familie med respektive. Rimelig stort antall gjester i et privat hjem, men det gikk veldig bra. Tradisjonen tro var det kurvfest så alle hadde med mat og drikke. På denne måten får vi stor variasjon i menyen. Mye godt var det i hvert fall.

Det er også tradisjon å ha gavelek i juleselskapet. Alle har med en innpakket gave hver som vi senere slår terning om. Først får man velge gave etter hvert som man slår seks. Når alle har fått hver sin gave pakkes alt opp og så bestemmer man en tid, i går var det femten minutt. I løpet av den tiden kan man  ta gaven fra den man ønsker hver gang man slår en sekser.  Fullstendig kaos blir det med så mange personer som skal ha de samme gavene. Selv fikk jeg ingen til ):  Men moro er det!!!!

I dag var jeg tidlig opp på tur med Terry. Mange varmegrader enda og vanskelig å tro på vinter. Koselig å gå slik tidlig på morgenen, mens lysene i de tusen hjem kommmer på og advenstkranser og juletrelys varmer opp inntrykket av en feilslått vinter.  Nå skal vi bare kose oss å slappe av resten av dager før nyttårsselskap hos Anne Lise og Kalle.

Skal legge inn noen flere julenisse på mammas julenissehjemmeside.

Dårlig sjåfør???

I dag ble jeg forfulgt av en illsint mann i en hvit Volvo stasjonsvogn. Han hadde parkert ved siden av oss på kjøpesenteret. Vet ikke hvorfor, men da vi kjørte ut fra parkeringsplassen stod han ved siden av bilen og viste meg fingeren. Jeg spurte min datter, som var passasjer om hvorfor han reagerte på denne måten, men hun hadde ikke lagt merke til noe som kunne føre til en slik reaksjon.  

Han satte seg i bilen og kjørte etter oss et stykke til en matvarebutikk hvor vi hadde tenkt å handle. I det jeg var i ferd med å parkere kom han springene og stoppet utenfor bilen min. Jeg kunne se at han brukte kjeft, men jeg hørte ikke hva han sa. Akkurat da jeg skulle rulle ned ruten for å høre hva han ville spyttet han en stor klyse på vinduet og gikk.

Etterpå har jeg forstått at jeg antagelig hadde kjørt på en måte som provoserte han. Jeg er en rimelig vant  sjåfør, har kjørt mye bil over mange år, men er nok ikke noen supersjåfør. Men den reaksjonen er for meg helt uforståelig. En voksen mann som spytter på en bilrute i sinne. Selv ble jeg veldig oppskaket og litt redd. Sitter nå trygt hjemme og lurer på hva var det som skjedde? Hvordan kan noen finne på å oppføre seg slik!!!!!!

Fridag

Jeg er tilfreds når jeg går langs Nidelven
på et teppe av gyldne høstløv en tidlig morgenstund
og hører unghundens krumspring rundt meg
på vei til en jobb jeg ikke misliker

Jeg er tilfreds med å gjøre min plikt og belønnes for det
med midler til livsopphold og trgghet for fremtiden'
at arbeidet gir meg en positiv opplevelse av å være verdsatt 
og så gå hjem til  det hverdagslige, varme gode

Jeg er tilfreds når jeg lever i et tillitsforhold
der jeg kan søke utfordringer
ta standpunkt som er mine egne
tatt ut av mitt eget hjerte, min egen overbevisning
å leve sammen med en som ikke trykker meg ned

Jeg er tilfreds når de som er meg nærmest
lever i fred og velferd i et demokratisk land
trygge for grusomhet, beskyttet mot vold og undertrykkelse
'og etterslekten er en kilde til håp, glede og stolthet

Jeg ville være lykkelig dersom jeg ,ikke viste at andre folk i andre land
med krig og vannstyre
ble torturert, sulter eller har mistet menneskeverdet 
ved å bli fratatt retten til å mene det de mener

 Dette diktet skrev jeg i 1999 og er en refleksjon på urett i verden. Det sier også noe om hvor godt vi har det selv..

Dagen i går ble en fridag i ordets rette forstand. Hadde tenkt å  dra innom jobb en tur, men det ble såpass sent før Liv Maria ble hentet så jeg ble hjemmme. Jarle jobbet overtid så jeg varmet opp mat og hadde en skikkelig lat dag. 

I dag skal jeg ut å handle sammen med Hege. Hun har fått penger i julegave og har lyst til å se om salget har begynt.  

 

Liv Maria og Esten på julebesøk

106753-35

Dette er mitt barnebarn Liv Maria og min nevø Esten. Bildet er tatt i går på  julebesøk hos min mor og far. Vi fikk servert deilig kalkun med masse godt tilbehør. Disse to leker godt sammen og synes bestandig det er moro å være sammen.

Liv Maria var med oss hjem og har nattet over til i dag. Hun har i løpt av den tiden hun har vært her pratet som en foss.  Kom i natt i vår seng og tilbrakte resten av natten på armen min. Koselig å ligge slik med et lite barn som ligger tillitsfull ved siden av deg og sover.

Etter at hun ble hentet har jeg bare slappet av, Ble ikke all verdens søvn for farmor som ikke er vant med barn i sengen.  

En fin dag

I dag er det stille her. Jarle er på jobb og jeg sitter her uten noe spesielt som må gjøres. Det er fremdeles mildt i været og debatten om at dette kan være menneskeskapt har blusset opp igjen. Terry og jeg har gått runden. Han har mange firbente venner som vi møter titt og ofte.. Det er Leo, Mini, Ego og mange flere. Helst liker han damene og nå som åtteåring har han endelig forstått t damer trenger kurtise. Så nå er det en forsiktig og gentlemannaktig tilnærming, nuss i munnviken før han tilater seg selv og snuse på dem. 

Det ble koselig i går med 14 til middag og fult kaos. Her er egentlig ikke nok plass, men det er jo moro likevell..  Maten tror jeg ble rimelig god og det virket som folk trivdes. I  er vi bedt  bort på middag. Det er enda bedre, bare å gå  til dekket bord, er luksus.   

Er litt lat i dag, men skal ta meg sammen nå og begynne å virke. Etter en dusj kommer nok arbeidslysten. Må en tur på jobb i løpet av dagen. Men bare for å gå gjennom posten for å se om det er noe som haster.  

Et sitat

Et av de mange sitater jeg har skrevet ned går som følger:

" Du skal mene alt du sier,
  men ikke si alt du mener".

Et godt råd ikke sant. Selv har jeg en tendens til å si ting rett ut, men jeg har også en sperre hvor jeg ikke skal si ting om noen som jeg ikke tør si rett ut til den det gjelder. Jeg setter også stor pris på ærlighet hos andre mennesker, men ikke i den grad at det sårer andre unødvendig. Så noe kan man holde for seg selv og ikke buse ut med. Min far var veldig nøye med å lære oss som barn å ta hensyn til andres følelser og det har jeg prøvd å leve opp til.  Like viktig å gi ros og komplimenter når det er på plass. Likedan å si at man setter pris på sine nærmeste, enten det er venner, kollega  eller familie.

2. juledag

Har nettopp kommet hjem fra dagens tur. Her er fremdeles mange varmegrader og ingen snø i sikte. Det er nesten som tidlig vår, merkelig i hvert fall for årstiden. I går hadde vi middagsgjester og i dag er vi i full gang med å forberede til neste ulje. I går var det pinnekjøtt og hjemmelaget karamellpudding. I dag blir det elgstek og fruktsalat. Fruktsalaten er ferdig og elgsteken er i ovnen. Nå skal det bare lages helstekte poteter, grønnsaker og fløtesaus. Vi blir tretten til bords (er ikke overtroisk). Litt trangt antagelig da vi ikke har all verdens plass, men det heter seg at der det er hjerterom er det husrom, så vi får håpe at det er sant.

Hører mye på radio om dagen. Det er så mange fine julesanger. Aller finest er "det lyser i stille grender" Den har bestandig vært min yndlinsjulesang, men det også mange andre fine.

Trivsel og julefeiring i Trondheim

Hadde en fin kveld i går til tross for at vi to feiret alene, for aller første gang. Vi spiste ribbe med sprø god svor og koste oss med øl og aqevitt til maten. Kaffe med likør til meg og konjakk til Jarle. Var ikke det minste langsomt for meg i hvertfall. Fikk massevis av julehilsner både per sms og telefon. Britt, Pål og Håkon var innom på ettermiddagen en tur. Håkon har vokst mye siden sist vi så han, men er fremdeles verdens søteste barnebarn. Det er også Liv Maria og enda ufødde BoBo. Søtest er nok også alle andres barnebarn,  slik er det bare. Jeg blir foresten rørt av alle barn. De er så forsvarsløse og overlatt til voksnes gjøren og laden på godt og vondt. Det er vel morsinstinktet som gir utslag. Snakket nylig med en psykolog som kunne fortelle om ny forskning på  barn under ett år og deres reaksjonsmønster. Vi har i henhold til dette masse og lære. Heldigvis vil alle foreldre gjøre best mulig for sine barn så som regel blir det bra.

Jarles julegaver viste til fulle at han har vært lydhør for alle hint i advenstiden. De viste også at han har mye omtanke for sin, noe godt brukte kone. Ellers var årets julegaver bøker og engler i alle fasonger. Har samlet en tid på engler og mange har nok  fanget opp at det var et julegaveønske. I dag har jeg studert dem alle og er i ferd med å finne riktig plass til dem i samlingen.

Venter middagsgjester i ettermiddag og skal forberede maten litt før dagens tur i frisk luft. Det er en fin dag i Trondheim, men ikke noe tegn til snø og vintervær enda.  

Julenissejenta er ferdig

106753-33

Her er hun i all sin prakt. Som vanlig har jeg ikke greid å snu bilde. Må prøve å finne ut av det siden. I dag har jeg ikke tid. Målsettingen om at hun skulle bli ferdig til jul er nesten innfridd. Hun mangler votter og skjerf, men fikk heklet sjal til henne i stedet. Skal starte tidligere på neste års produksjon. Men nå sitter hun blandt alle de andre og prøver å bli kjent, ferdig i denne timen. Alle dukkene og nissene mine har fått navn. Denne skal hete  Sara. Antagelig ikke et nissenavn, men jeg liker det av  mange grunner. Så sara blir det, ikke noe å diskutere det!!!!!!

Julestemning i Trondheim

I dag er det julaften. Deilig at det er søndag slik at vi har fri hele dagen. Nå kan vi slappe av i et nyvasket julepyntet hus. Terry skal få seg et julebad før vi tradisjonen tro skal på kirkegården.  Gleder meg til det. Stemingsfult på kirkegården med alle lyslyktene som lyser bortover den store plassen. Her kan jeg minnes mine snille besteforeldre, tanter og onkler som er gått bort. Min søster Tone har den samme oppgaven på Støren hvor mine andre besteforeldre ligger. 

I kveld blir det ribbe og julegaver. Vokser aldri fra spenningen med innpakkede gaver. Men enda mer moro å gi bort. Når man er heldig og finner noe som faller i smak.   I kveld blir det bare Jarle og jeg, men resten av jula går i ett med julebesøk.  Skal ha midddagsgjester både i morgen ogg dagen etter. Litt av meninngen med julen for meg, Det å  være sammen med familie rundt et fint dekket julebord og med god mat. Jarle har vært ute med mat til fuglene. Litt ekstra er innkjøpt til dem. Nå kryr det av sidensvans i treet. Når de er forsynt for vi fylle på llitt til gråspurven.

I går var det mandelgrøt hos min søster Gerd. Vi var 14 personner til middag. Gerd får aldri nok besøk. Hun elsker å lage selskap og alle er alltid velkommen dit. Bordet var fint dekket og hun hadde kokt julegrøt av 6 liter melk. Hadde det kjempekoselig og hadde liten lyst til å dra hjem. Men hjemme ventet nissejenta som ønsket å bli ferdig til jul. Nå skal jeg bare feste hodet litt bedre, strikke ferdig sjerfet hennes og fikse håret så er hun ferdig. Kommer snart bilde så dere får se.