Meddommer.

 I dag er jeg tidlig oppe for å gjøre tjeneste som meddommer i Trondheim Byrett. Denne gangen er det nok en rimelig grei sak etter som det bare er satt av en dag. Det er skikkelig surt her i dag, de som har bilene parkert utenfor her må skarpe is av vinduene. I går haglet det og sluddet om en andre og at Linda og jeg kom oss tørre gjennom en hel times tur var noe av et mirakel. Det måtte ha vært den eneste timen på hele dagen av det var opphold. Nå får sannelig våren til å skjerpe seg litt.

Nå har det vært mange som lurer på hvordan man blir meddommer. I strafferetten som er aktuell i dag er jeg utnevnt av Trondheim Bystyre etter forslag fra de forskjellige politiske partier. Så vidt jeg minnes er det kvoter i forhold til partienes størrelser. Det er og her må jeg ta et lite forbehold ingen særskilte krav utover et greit folkevett og ren vandel. Så trekkes man ut meddommere fra en liste ( tror det er ca. 800 personer i Trondheim) til hver sak. Så har man noen saker hvor meddommere må ha en viss kompetanse for eksempel i arbeidsrettslige saker. Der stilte jeg som det som kalles arbeidsrettskyndig meddommer. Her er det partene selv som velger arbeidstakeren sin representant og arbeidsgiveren sin ut i fra en liste på en seks syv navn. Så har jeg også sitt i sosialnemda, her som vanlig meddommer . Sammen med disse meddommerne er det juridiske dommere. Alle har en stemme så her kan det være flertall og mindretall eller det kan være en enstemmig dom. Meningen er vel at man skal kunne bruke vanlige folks rettfølelse eller rettferdigshetsans som et kritere når noen dømmes i en rettsak. 

Nå er jeg bare en av de 800 meddommerne i Trondheim byrett,  De andre litt tyngre oppgaver har jeg blitt frittatt for. Så vil jeg nok si at jeg synes det er interesant og spennende, men noen ganger litt krevende. 

 

 

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg