Før i tiden!

Jeg vet ikke helt hvordan det er nå, men før i tiden fikk vi ikke leke ute på 1. juledag. Ikke fikk man gå på besøk heller om man ikke var inviert da. Det hendte vi fikk slike ting som ski, skøyter eller kjelker til jul. Min far byttet med de andre fedrene der han jobbet så hadde man et par ski som var for små kunne man få byttet dem inn til litt større. En kjempefin ordning på den tiden hvor det ikke var penger til å kjøpe på fem barn alt det de trengte av slike ting. Problemmet var når man da endelig hadde et par skøyter så fikk man ikke gå ut å prøve dem. I stedet ble vi satt ved kjøkkenbordet for å skrive takkebrev. Takk til farmor for de lakserøde underbuksene som var varme og gode, men pene ville vel være å overdrive litt, jeg satt med fargeblyantene og prøvde på å lage border slik vi hadde lært på skolen, ikke like velllykket hver gang, men dog. De glade givere måtte jo få en ordentlig takk. Der og da føltes det som veldig mange pakker, men jeg måtte holde på tiil alt var greit. En helt herlig følelse når jobben var gjort. 

Så var hele familien ute på spasertur. Ofte gikk vi fra Persaunet der vi bodde ned til byen og bryggene hvor det var et stort akvarie. Var det stengt med skodder på utsiden var skuffelsen stor, men var det åpent så var det en liten bit av salighet, en fremend verden hvor vi kunne bivåne de store fiskene vi ellers bare så på middagstallerkenen. I byen var også det store juletreet på torget og så var det et par butikkvinduer med juleutstilling som alltid var fin å se på. 

Forventningene til hyggelige dager sammen med familien var likedan da som nå. Men gledene over det vi fikk var nok litt større. Det var ikke hverdagslig det å få noe som ikke var nyttig og nødvendig. Det er litt synd for ungene nå, de får ikke oppleve den boblende gleden som vi fikk nyte godt av. 

 

 

6 kommentarer
  1. Vi fikk gå ut,men vi skulle liksom ikke gå til noen andre vi heller. Vi skulle være familien. Spise god mat, og bare være oss. Men jeg tror vi fikk gå ut med tingene vi hadde fått 🙂 Og jeg husker vi ble superglad for alt vi fikk…Og det er jeg for så vidt ennå jeg 😀 Og det ser ut som nevøen og nieser har arvet den gleden i vår familie 🙂 Vi er barnslig glad for gaver hele gjengen 😀

  2. vi hadde nok samme formaninger 1 juledag vi måtte være inne,men vi måtte ikke skrive takkebrev da,men vi fikk alle tider et spill eller plastalina så vi hadde hyggelig aktiviteter inne da 🙂

  3. Eg hugsar også dette med at alt skulle vera så stillferdig på 1. juledag, det var lite aktivitet på den dagen. No kjennner eg ikkje til at nokon har det slik lenger.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg