Skal man kunne slå barn for å oppdra dem?

I går demonstrerte en del innvandrere her i Trondheim  mot barnevernet. Akkurat her på dette området er det lett og forstå at det kan bli kræsj mellom deres tradisjoner vedr. barneoppdragelse og vår egentlig strenge barnevern. Nå skal jeg ikke misforståes dit at det er greit med fysisk avstraffelse..det kunne jeg for min egen del kunne aldri slått et barn. Men jeg tror det er slik at disse i all hovedsak vil sine barn bare det beste. Før i tiden dekket foreldre her i Norge seg bak utsagnet at den man elsker tukter man. Riset han bak døren og var en stødig påminnelse om hva som ville være konsekvensen av dårlig oppførsel. Man skal ikke fundere lenge på denne påstanden før jeg innser hvor selvmotsigende den er. Vi vil vel at barna skal oppfører seg fordi de forstår at det har sin hensikt ikke fordi de er redd for avstraffelsen. 

Min  datter hadde en innvandrernabo som hadde en liten gutt. Hun kom i ramme alvor til Hege og lurte på hva hun gjorde for å disiplinere sin sønn. Hun var ingen dårlig mor, hun hadde bare lært en annen sannhet om barneoppdragelse. Hun var sterkt bekymret over hvordan hennes sønn skulle bli når hun ikke kunne slå han. 

Heldigvis er det forbudt å slå barn i Norge, heldigvis er det forbudt med kjønnslemlestning, tvangsekteskap og annet som ikke nødvendigvis blir gjort av vond vilje, men heller fordi det er deres kultur. Det er en god ting at barnevernet kan gripe inn i slike saker og det er en bra ting at disse barna blir beskyttet av norsk lov. 

Kanskje det egentlig problemmet ikke barnevernet , men enmanglende forståelse for vår tankegang. 

6 kommentarer
  1. Ikke lett for innvandrere å forstå dette. Det er jo også vanlig at konene får sin omgang med juling om hun ikke gjør som befalt.Håper de kan lære en annen måte å løse problemer på til beste for alle i familien.

  2. Det er frustrerte foreldre som tyr til fysisk avstraffelse av barna tror jeg, og kommer de fra en kultur der dette er ok å gjøre så tenker de seg kanskje ikke om en eller to ganger slik vi norske foreldre ville ha gjort. Slik sett er barnehage fra tidlig alder for innvandrerbarn et gode, og norskkurs der man legger vekt på norsk kultur for foreldrene ekstra viktig !

  3. Man kan ikke bare si at det ikke er lov, men også gi de en forståelse og et verktøy for hvordan de kan gripe an utfordringen som det er med barneoppdragelse. Jeg er selvsagt ikke for at noe skal bli slått på noen som helst område, men jeg vil hevde at det er mange Norske foreldre ikke aner hva barneoppdragelse er. DESSVERRE. Så bør vi gjøre noen endringer hos oss selv også ikke bare hos våres nye landsmenn?

  4. Vi kan vel snakke om en skikkelig kulturkollisjon, og det kan sikkert være like vanskelig for våre nye landsmenn å forstå vår tankegang, som det er for oss å forstå deres… Menneskerettighetene står vel ikke like sterkt over hele verden, og at alle barn har rettigheter i likhet med voksne, er nok ikke like selvfølgelig alle steder. Dessverre.
   Vi må vel bare forsøke å holde fram det vi mener er riktig, også overfor dem som ikke skjønner poenget… så får vi tro at det blir endringer etter hvert.

  5. Jeg har aldri slått noen av mine 4 barn, men det har da blitt folk av dem for det. Jeg tror at de som blir slått som barn vokser opp i den tro at det er greit å slå… Vold avler vold.

  6. nei en skulle ikke behøve å slå sine barn,selv om jeg engang fikk beskjed på helstasjonen att ingen barn hadde vont av et klaps på baken .
   Det er forskjell på å slå og gi en klaps.Enkelte barn kan være ganske umulig så jeg skjønner jo att noen foreldre frister å daske når sinnataggen blir helt umulig.Jeg synes dei kunne hatt litt oppdragelse på programmet når en er på helsestasjonen,så usikre foreldre kunne fått hjelp om det var nødvendigt

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg